Hvordan farge håret hjemme med semi-permanent hårfarge

Hvordan farge håret hjemme med semi-permanente hårfarger fra Manic Panic og Crazy Color. Semi-permanent betyr at fargen vaskes gradvis ut igjen. Dette tar ca 4-6 uker. Felles for alle semi-permanente hårfarger er at resultatet vil variere ganske mye etter tilstanden på ditt hår, hvilken farge du har i utgangspunktet og hvor ofte du vasker håret.

Vi anbefaler sterkt at du bleker håret før farging for best mulig resultat. Blekingen bør utføres hos frisøren da det er mye som kan gå galt. Disse hårfargene dekker ikke grått hår. Vær oppmerksom på at disse fargene er annerledes enn de du får kjøpt i dagligvarebutikker. Det finnes flere typer hårfarge å få kjøpt, og noen av navnene kan være litt forvirrende.

NB! Når man kjøper semi-permanente hårfarger så kan man noen ganger oppleve å se litt forskjell i fargen som er i krukken, og fargen kan også se litt anderledes ut i håret. Dette skyldes at fargene kommer fra forskjellige partier og at produsentene forandrer litt på sammensetningen av ingrediensene innimellom.

Glansvask: legger seg utenpå hårstråene og holder denne ca 8 vask ca 1-2 uker. Minicolour: legger seg under hårskjellene og holder i opptil 30 vask. Toning/semi-permanent: legger seg under hårskjellene og sitter i ca. 24 vask som er rundt 3.5 – 4 uker. Permanent farge: er en permanent endring av hårfargen din, her går fargen inn til kjernen av hårstrået og vaskes ikke bort igjen. Her må håret vokse ut, eller du må klippe bort fargen. Når du skal farge håret hjemme så er det viktig å gjøre ting mest mulig riktig for å få et godt resultat. Her er våre beste tips for at du skal lykkes hjemme:

 • Sjekk om du er allergisk: finn et lite område på huden hvor du kan teste. Vaske og tørk godt, deretter påfører du et tynt lag med farge. Vent ca 1 times tid før du vasker det bort og sjekker om du har fått noen reaksjoner. Om du reagerer på fargen så må du la være å bruke den i håret!
 • For best mulig farge: må håret blekes først. Når du skal gå fra mørkt til lyst så bør du gå til frisøren og få hjelp. Bleking kan gå galt om man gjør det hjemme, så her er det lurt med profesjonell hjelp. Ubehandlet hår er glatt og fargen vil dermed sitte veldig dårlig. Om håret er mørkt vil fargen i tillegg synes lite. Håret bør derfor blekes så lyst som mulig. Da vil fargen sitte MYE bedre og den blir MYE mer intens/sterk! Om du har lyst hår så bør du likevel bleke håret for at fargen skal sette seg best mulig og bli så kraftig som mulig.
 • Testfarging: farg en liten stripe av håret først for å se om du får den fargen du er ute etter.
 • Vasking: hvis du vasker håret før fargingen, så pass på at du får vasket ut alle rester av shampo. Ikke bruk balsam! Tørk håret godt med håndkle, men la det være fuktig.
 • Systematisk: start med å dele håret inn i små seksjoner, og beveg deg gradvis nedover i små partier om gangen. Her kan det være veldig kjekt å bruke en hårfargepensel/kam for den har en lang spiss i den ene enden som kan brukes når man deler inn håret. Man må jobbe ryddig og systematisk for et jevnt og fint resultat. Begynn en til to cm fra hodebunnen. Gre inn fargen til det skummer, og fortsett gjerne en ekstra stund. Gre godt gjennom håret på slutten. Om du kun skal stripe håret, så bør du rive opp noen remser med aluminiumsfolie. Dekk stripen av hår med hårfarge, så pakker du den inn i folien. På denne måten får du klare og fine striper og du slipper at fargen flyter utover og flekker til håret ellers.
 • Unngå flekker og søl: bruk alltid hansker på hendene, og babyolje eller vaselin på ørene og rundt hårfestet. Dette for å unngå farge som setter seg fast på huden. Du bør ha på deg en gammel t-skjorte, genser eller et håndkle rundt skuldrene slik at ikke det drypper farge på klærne dine. Du bør også vurdere et håndkle eller noen aviser på gulvet rundt deg. Når du skyller ut fargen bør du lene deg inn i dusjen eller stå med hodet i vasken. Hvis du står oppe i dusjen kan du risikere at fargen setter seg på kroppen din. Deretter bør du skylle vasken/dusjen godt. Du kan eventuelt bruke klorin eller vanish hvis det har satt seg fargeflekker. Om du søler på interiør eller gulv, så bør du være rask med å tørke vekk flekken! Det kan være lurt å ha en bomullspad med sjampo eller tea tree olje på til å vaske bort flekker du eventuelt får på huden. Våtservietter for sminkefjerning kan også fungere bra. 
 • Fargetiden: vi anbefalet minimum 15 minutter til to timer, men gjerne også over natten. Hvis du pakker inn håret i plast/badehette, eller hvis du bruker ekstra varme, så vil dette redusere tiden. Jo lengre fargen sitter i desto lengre holdbarhet får den.
 • Sterkere farge: for å få håret i en sterkere farge kan du farge håret to ganger etter hverandre. Husk at du trenger kanskje to pakker for å kunne gjøre dette. Kommer ann på lengde og tykkelse på ditt hår.
 • Lysere farge: vil du ha en dusere farge/pastell farge, så kan du blande ut fargene med Manic Panic Pastel-izer.
 • Blande farger: det er helt ufarlig å blande nyansene for å få fram en mer varm/kald nyanse.
 • Skylling: skyll håret grundig, helst i kaldt vann for å bevare fargen bedre.
 • Holde fargen fin: eddikvann øker ph-verdien i fargen, noe som gjør at fargen blir sterkere og det forlenge varigheten. Bland like deler vann og hvit eddik. Gre dette gjennom håret fra rot til tupp og la det sitte i et par minutter. Obs! Pass på så du ikke får eddik i øynene eller i ansiktet. Skyll deretter håret grundig. Ett annet tips er å blande hårfarge i sjampoen eller balsamen din. Da får du en «dæsj» med farge hver gang du vasker håret og det blir mer farge og liv i håret igjen. Bruk ikke Head and Shoulders produktene for de bryter ned hårfargen. Bruk denne kun hvis du vil bli kvitt hårfargen fortest mulig. Vi anbefaler at du kjøper sjampo og balsam som er beregnet på farget hår. Disse bevarer fargene lengre og du får mer skinn og livlighet håret pga balsamen lukker igjen skjellagene i håret, noe som er viktig for hårets kvalitet i seg selv, men det gjør også at fargen din sitter bedre. Krølltang og rettetang bør unngås når du har farget håret for å bevare fargen lengre. Kanskje du kan finne frem de gode gamle hårrullene istedet?
 • Flere farger: hvis du skal farge håret med flere farger på en gang, så må hver farge gjøres helt ferdig og skylles godt ut igjen før du begynner på neste. Dette for å unngå at de blander seg sammen og at man får uønskede farger her og der. Farg hele håret i en sleng om du kun bruker en farge.
 • Avfarging: hvis du legger deg med vått hår, så kommer dette til å farge av på puta. Bruk gjerne dobbelt putetrekk eller et gammelt håndkle du kan ligge på slik at ikke sengetøyet blir ødelagt.
 • Fjerning av farge: du kan enten bleke bort fargen, eller farge over med en annen (mørkere) farge. Vask håret med flasshampoo (head&shoulders), dette «bryter ned» fargen ganske mye. Et annet tips er å gå til frisøren.
 • Kjekt å vite: Manic Panic hårfargene er veldig snille mot håret siden de legger seg utenpå hårstråene. Disse hårfargene inneholder balsam stoffer og ikke peroksid eller ammoniak som er etsende. Du trenger ikke nødvendigvis å ha et sunt hår for å bruke disse fargene. Fargene inneholder ingen kjemikalier som skader håret.
 • Nok Farge: pass på at du har nok farge til hele håret, spesielt om du har veldig tykt eller langt hår så slipper du et skjoldete fargeresultat. Fordel fargen rikelig.
 • Hårkur: alle hårtyper har godt av en hårkur innimellom, gjerne en gang i måneden. Om du bleker eller farger håret ofte, så kan du gjerne gi håret en kur en gang i uken. Mange har også behov for å bruke to forskjellige kurer: en fuktighetskur og en proteinkur. Dette er fordi du bør gi håret nok pleie samtidig som du tilfører proteiner. En rik proteinkur kan gjenoppbygge skadet hår innenfra, og er en god investering for å ta vare på håret. Bruker du i tillegg sjampo og balsam som er beregnet på farget hår vil du kunne bevare fargen enda lenger.
 • Farge: velg en farge DU liker og ikke følg trendene slavisk!
 • Basseng: hold deg unna badebasseng rett før og etter farging. Klor ødelegger/bryter ned hårfargen. 
 • NB! Disse hårfargene må ikke blandes med andre typer hårfarger, dvs. hårfarger som inneholder peroksid, eller hårfarger som er permanente.
 • Vi selger: Manic Panic hårfarge, Crazy Color hårfarge og Directions hårfarge. Alle disse fargene er semi permanent, og de er veldig gode produkter.
 • Permanente farger: Om man skal farge håret med tradisjonelle hårfarger, altså de som er permanente, så blir resultatet best mulig om man kan finne en farge som passer ansiktsfargen din. Den beste måten å finne ut av det på er å sjekke øyefargen. Har du brune øyne, så bør du gå for varme høstfarger som rødt, kobber eller kastanjebrunt. Vil du gjerne være blond, så gå for en smøraktig gylden tone. Om du har lyseblå øyne så passer du kalde hårfarger som grått, platina eller isblond. Du kan gå for litt mørkere farger også så lenge de har en kjølig undertone. Har du grønne øyne, så passer du både varme og kalde hårfarger. Kobbertoner vil få øynene dine til å poppe frem mens en rustfarge vil gi huden din varme.
 • Tips angående bruk av permanente farger:
  1. Permanente farger inneholder ammoniakk og andre stoffer som tørker ut og kan skade håret ditt.
  2. Følg fargeindikatoren bak på pakken, ikke gå etter bildet.
  3. Velg en hårfarge som ikke er mer enn 2 nyanser fra din egen.
  4. Om du har tørt hår, så kan de være lurt å behandle det med en god hårkur før fargingen. Hvis ikke, så kan du ende opp med et mye mørkere resultat enn du så for deg i utgangspunktet.
  5. Når du har farget håret så bør du bruke hårpleieprodukter som er beregnet på farget hår da disse beskytter og bevarer fargen mye bedre. Disse produktene (sjampo, balsam og hårkur) innholder solfilter som hindrer håret fra å blekne. I tillegg inneholder de antioksidanter og e-vitaminer som ivaretar fargen og glansen. Kur gjerne håret 2-3 ganger i uken.
  6. Om fargingen blir mislykket på noen måte, så ikke prøve rette det opp selv, men ta kontakt med en frisør!
  7. Noen ganger kan man ende opp med en hårfarge med rødt eller grønnskjær i. Dette skjer når man man ikke har riktig basisgrunnlag før fargingen.
  8. Permanente farger dekker grå hår.
 • Husk! Om du bare skal farge etterveksten, så farg kun etterveksten. Om du farger hele håret så vil tuppene bli mettet med farge og enda mørkere enn resten. Håret bør ikke inneholde seter av stylingprodukter når du skal farge det, men det bør heller ikke være gullende rent. Fett og talg fungerer som beskyttelse for hodebunnen under farging så blir det mindre kløe, svie og ubehag under prosessen. Bruk alltid etterbehandlingen/balsamen som følger med da denne vil gjøre at fargen sitter bedre. Hårfargesøl på inventar eller huden din? Gni på flekken med aske eller neglelakkfjerner. Endte du opp med gult hår? Da kan det hende at du har brukt for svak blondering. Blå, eller sølvsjampoo er en god venn mot gult hår og kan hjelpe til med å rette opp problemet. Jo mindre vått håret er ved påføring, desto bedre da håret greier å trekke til seg mer av fargepigmentene ifra sjampoen. La sjampoen sitte i noen minutter før du vasker den ut. Blåsjampo kan også brukes i brunt hår med lyse striper for å motvirke orange farge. Lyst/blondt hår har få pigmenter derfor sitter fargene ekstra godt, og de lysner ikke slik som kan skje for en brunette. 
 • Frisørbesøk: Kan i noen tilfeller være lurt. Dette gjelder f.eks hvis du ender opp med en hårfarge du ikke hadde tenkt deg og føler at fargingen ble mislykket.  Hvis du skal bleke mørkt hår. Hvis du vil farge håret i en tone som er mer enn 2 nyanser fra din egen farge. Dersom du vil ha striper eller noe mer avansert som balayage.
 • Hårfarge spray: Om du ikke har lyst til å farge håret, eller etterveksten så ofte, så har vi sprayer med hårfarge i. Du får hårfarge sprayene i 6 farger: rosa  (Cotton Candy Pink), blå (Blue Angel), rød (Wildfire), lilla (Mystic Heather) sølvgrå (Silver Stiletto) og glitter (Stardust). Alle sprayene, unntatt Stardust,  matcher hårfarger vi har inne og kan kombineres med disse, noe som er veldig praktisk hvis man bare skal farge etterveksten for en kveld. Glitter sprayen Stardust er veldig fin både på ekte hårfarge og på semi permanente farger. Du får masse gullglitter i håret , noe som liver opp enhver hårfarge! Fargene varer i toppen 1-2 vask. Hårspray med farge i er populært blant barn. De elsker å få litt farge i håret. I barnehagene har de som regel karneval, og da er det moro å kle seg ut farge håret og kanskje ha i gele o.l for å forme håret i tillegg. Noen farger også håret til halloween, eller når de skal ut å gå julebukk i romjula. Voksne farger håret både for en fest, konsert eller en festival. Hvorfor ikke gjøre som punkerne eller rockerne og sprite opp håret med spreke kule farger? Om du velger en hårfarge spray, så varer den ikke så lenge som om du velger å farge hele håret. Om du velger spray med farge i så kan du også variere en del på utseendet. Du kan ha i mange farger på en gang, eller du kan lage mønster og striper. Klipp ut stjerner eller hjerter på et ark, hold det inntil håret og spray. For best mulig resultat så kan det sikker være best å være to stykker. Sommeren er høytid for hårfarging. Mange ting å tenke på om man skal farge håret hjemme, men om du følger rådene du finner i denne artikkelen, så er sjansen stor for at du skal lykkes! 
 • Viktig: Hårfarge sprayene kan brukes på barn, men de bør ikke brukes AV barn. Bruk hansker for å unngå farge på hender. Dekk til alt rundt som du ikke vil ha farge på. Det enkleste kan være å bruke sprayen ute. Rist flasken grundig og ha litt vinkel på flasken når du skal spraye. Du bør holde den ca 20 cm fra håret. Pass på så du ikke sprayer i munn, nese eller øyne. Bruk heller aldri sprayen på øyevipper eller bryn. Hårfarge sprayene kommer i en trykkflaske og tåler ikke mye varme. De bør oppbevares og håndteres med forsiktighet. Må ikke være i nærheten av åpen ild, eller i rom med temperaturer over 50 °c. Ikke ødelegg eller prøv å åpne flasken på noen som helst måte.
 • OBS! Dersom du er uheldig og får hårfarge i øynene, skyll straks med store mengder lunkent vann og kontakt lege! Disse fargene må ikke brukes på vipper eller bryn. Holdes utenfor rekkevidden til barn!

Som Manic Panic selv sier «Live fast and dye your hair.»