Halloween og halloweenkostymer

Halloween feires tradisjonelt den 31 oktober. All Hallows Eve er den skotske betegnelsen for allehelgensaften. Halloween har en lang gammel historie tilbake til den gang de feiret Samhain, som er en keltisk feiring, en høsttakkefest. Halloween og samhain er ikke helt det samme, men de har en del fellestrekk. Samhain markerer slutten på sommeren og innhøstingen, og er en dag hvor man hedret sine døde slektninger. Halloween eller Samhain er en overgangsfest mellom sommer og vinter der man sier farvel og takk til sommeren og håper den kommer tilbake med mye fruktbarhet, og velkommen til vinteren/den mørke halvdelen av året. Rett og slett en takksigelsesfest. I wicca (heksekunst) er samhain en av de 4 store innen de 8 sabbatene. Kelterne trodde at 31. oktober var den dagen da grensen mellom verdenene til de levende og de døde ble fjernet. I Irland ble det sagt at irske helter som kom ut av alveporten om natten, måtte være inne igjen til hanegal. Det ble dekket på til flere og ekstra stoler ble satt frem rundt bordet.

Halloween er en nyttårsmarkering ifølge gamle norrøne tradisjoner. For å forhindre at de døde skulle komme tilbake og ta de levende med seg til dødsriket så måtte du kle deg ut som dem. For å gjøre de døde fornøyde så begynte folk å legge ut godsaker til dem utenfor døra. De første halloween kostymene var lager av det folk kunne oppdrive, dvs: dyrehoder og dyreskinn som gjerne ble sydd litt på eller «pynta» på med det de hadde for hånd.

Neper ble opprinnelig brukt som lykter, men når halloween feiringen kom til USA, så gikk de over til å bruke gresskar da dette var mye lettere å få tak i. På engelsk kalles disse lyktene for «Stingy Jack». Uttrykket kommer fra eventyret om Jack som lurte djevelen flere ganger. Til gjengjeld måtte djevelen love at Jack ikke skulle komme til helvete. Men da han døde ville ikke Gud ha ham i himmelen heller, så han hadde ikke noe sted å være. Jack måtte derfor leve i mørket. Djevelen ga ham et brennende kullstykke, og Jack la dette i en uthulet nepe. Denne brukte han som lykt.

Ca på 1930 tallet begynte «trick or treat» å bre om seg, eller «knask eller knep» som det heter i Norge. Om folk ikke gir barna godterier, så kan de risikere at barna kaster ting som f.eks egg og tomater på huset deres. Masseprodusering og salg av halloween kostymer startet. Ofte kan disse kostymene se veldig skumle ut. Mange etterlikner monstre, djevler, vampyrer, ånder, skjeletter, spøkelser eller hekser med masse blod, slim og manglende kroppsdeler. I amerika har de en sterk dødssymbolikk i halloweenfeiringen som er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen De dødes dag eller The day of the dead. Her brukes det mye skjeletter, hodeskaller, mannen med ljåen, falskt blod, flaggermus osv.

Samhainophobia er frykten for Halloween.

Mange ungdommer og voksne deltar på halloweenfester. Noen kjøper kostymer mens andre lager sine. Kostymene trenger ikke være så innviklet eller dyre….Hos Riffraff.no får du kjøpt mye forskjellig innen klær, kosmetikk, vesker, tilbehør og hårfarger som passer til halloween. Noe av det vi selger som vi synes passer godt inn til halloween er:

*Goth Keeper: sexy kjole med blonder, snøring og asymetrisk hem. Kjolen har korte ermer og rundt hals. Rundt halsen og nakken har den et blondeparti. Fra brystet og ned har den flotte snøringer som snirkler seg ned igjennom. Denne kjolen er kort foran og lang bak. Laget av godt og mykt velour liknende stoffer.

*The After Life Skull Dress: denne nydelige strikkede minikjolen fra Banned har en kjempestilig hodeskalle og kryssende bein motiv rundt hemmen, på brystet, og en stor hodeskalle på ryggen. Kjolen har nedfellbar krage, og knapp i halsen slik at det blir et lite hull på brystet når den er kneppet, et såkalla nøkkelhull. Denne kjolen er utrolig deilig å gå med. Den er veldig myk i stoffet og den har god passform, noe som gjør at den sitter veldig fint på og den strammer ikke. Kjolens form gjør at den skjuler lett noen ekstra kilo…. Laget av en myk viskoseblanding, noe som gjør at denne kjolen har litt strech i seg, og den har litt utsvinget form på skjørtet.

*Twickers strømpebukser som er stripete og fås i både rødt, lilla eller turkis farge. De er dristige, de lyser opp, og de passer både til alvekostyme, heksekostyme eller generelt som halloween-strømpebukser.

*Skulls B strømpebukser som er fulle av fargede hodeskaller og fås i oransje, rosa og turkis. Du kan sette den spooky tonen i disse strømpene. Passer både til Halloween eller i hverdagen. Disse gotisk inspirerte heltrykkede strømpebuksene er det perfekte alternative tilbehøret.

*Cobweb Over Knee strømpebukser som illustrerer spindelsvev over kneet.

*Andre strømpebukser med forskjellige motiver og farger.

*Leppestifter i alt fra mørke blått til gult, lilla, rødt og grønt.

*Neglelakker som lyser i uv lys/blacklight

*Semipermanente hårfarger i alle regnbuens farger. Vi har også en del farger som lyser under uv lys/blacklight.

*Bite Me er en stor veske med motiv av en munn med hoggtenner og dryppende blod, og flaggermus. Motivene på veska lyser i mørket.

*Sleepwalker veske/ryggsekk som er formet som en gravstein med avtagbare vinger.

*Toxic Skull ryggsekk med hodeskalle motiv som illustrerer giftig avfall.

*Svart tunika med v-hals og snøring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *